Inițiative
Număr voturi
109
Tinerii ingineri
Robot Engineering Contest - RoboTEC
Locul derulării inițiativei
Robot Engineering Contest - RoboTEC
O scurtă descriere a inițiativei în limba română
RoboTEC este un concurs dedicat studenților și elevilor pasionați de robotică, din țară și din străinătate, la care aceștia pun în aplicare cunoștințele dobândite în mediul educațional formal pentru crearea unui robot autonom.
Ce activități vor fi realizate în cadrul inițiativei?
În cadrul concursului se vor desfășura 7 probe, menite să testeze anumite caracteristici ale roboților creați de participanți: Line Follower, Line Follower Enhanced, Line Follower Turbo, Mini-Sumo, Mega-Sumo, Freestyle, Maze. Proba de Line Follower constă în testarea abilității robotului de a urmări un traseu, într-­un timp cât mai scurt, fără erori. Spre deosebire de proba clasică, traseu probei de Line Follower Enhanced conține obstacole, precum întreruperi ale liniei, ziduri sau culori diferite. Proba de Line Follower Turbo va avea în componența traseului o buclă, testând capacitatea unui robot de a nu rămâne blocați în acea buclă. În proba de Mini-Sumo, robotul trebuie să își împingă adversarul în afara unui ring circular. Cea de Mega-Sumo este similară cu proba de Mini-Sumo, însă roboții au dimensiuni mai mari. Proba de Maze constă în testarea capacității unui robot de a găsi o celulă într-un labirint, într-un timp cât mai scurt. Proba de Freestyle va lua în considerare funcționalitățile deosebite ale roboților, fiind promovați în mod corespunzător de către echipele participante.
Cărei nevoi a comunității timișorene credeți că răspunde proiectul vostru?
Proiectul RoboTEC își propune realizarea uni cadru non-formal pentru elevii și studenții pasionați de robotică. Concursul reprezintă o alternativă la care participanții să aplice ceea ce au învățat în timpul școlii sau facultății, fiind susținuți de profesori din instituțiile de învățământ sau mentori. Dezvoltarea profesională și personală a participanților este indispensabilă pentru o comunitate sustenabilă și responsabilă.
Unde, către ce grupuri țintă și cum doriți să promovați această inițiativă?
Grupul-țintă al concursului este reprezentat de elevi și studenți români și străini, pasionați de roboți. Ei își doresc să își dezvolte abilitățile în domeniul roboticii, însă sunt limitați de cerințele sistemului de învățământ. Promovarea concursului va fi atât online, cât și offline. Promovarea online se va realiza prin intermediul: - unui site dedicat concursului - unei pagini de Facebook a concursului Promovarea offline a concursului va consta în: - afișe și flyere, distribuite în facultăți și școli din Timișoara și din zona înconjurătoare, dar și în zonele din Timișoara frecventate de studenți și elevi (cum ar fi zona centrală) - prezentări ale concursului în fața elevilor, în școlile cu profil real din Timișoara Mass-media reprezintă, de asemenea, un mijloc de promovare semnificativ, prin aparițiile în presă a concursului. Promovarea online, dar și cea offline la concursurile naționale și internaționale de robotică, vor atrage studenții și elevii din străinătate să participe la RoboTEC,
Care credeți că va fi efectul derulării inițiativei voastre?
RoboTEC dorește să susțină domeniul roboticii, prin crearea unui cadru competitiv pentru studenți și elevi. Participanții își vor lărgi bagajul de informații, dar își vor forma . De asemenea, ei vor avea acces mai ușor pe piața muncii, în domeniul IT&C, iar domeniul roboticii va avea un mare potențial în dezvoltarea comunității prin creșterea numărului de angajați în domeniu. Companiile partenere ale inițiativei vor reuși să dezvolte relații stabile cu mediul universitar din Timișoara, precum și cu participanții, în scopul realizării unor proiecte viitoare în robotică. Partenerii se vor bucura și de posibili angajați în urma concursului. Mediul universitar care se va implica în concurs va avea de câștigat prin colaborarea cu companii din domeniul IT&C, dar și prin schimbul de bune practici dintre profesori universitari și cei din toate zonele țării și din străinătate. Impactul asupra comunității va fi unul semnificativ, având în vedere creșterea numărului de tineri interesați de robotică, numărul de companii ce susțin educarea non-formală a tinerilor, precum și dezvoltarea mediului universitar, în urma concurului, la nivelul orașului Timișoara.
Aveți nevoie să lărgiți grupul vostru cu noi membri pentru implementarea inițiativei?
Nu
Inițiatori, Parteneri, Sponsori
  • Fundația Județeană pentru Tineret Timiș
  • Primăria Municipiului Timișoara
  •  Grupul PONT
  • BCR